Odmiana smaku potrafi sprawić wiele przyjemności
podniebieniu. Przypomniałam sobie o bananowcu i powiem, że to ciasto może
zaspokoić potrzebę skosztowania bananów w innym wydaniu. Jak je przygotować?
Składniki:
1kg bananów
1 paczka okrągłych biszkoptów
1 masło
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 galaretki cytrynowe
Wykonanie:
Biszkopty zamoczyć w mleku i ułożyć na spód dużej
tortownicy. 1 galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Żółtko, cukier i
masło dokładnie razem zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodać letnią
galaretkę i ponownie powoli miksować. Banany wyjąć ze skórki, pokroić w
plastry, wymieszać delikatnie z masą i ubitym na sztywną pianę białkiem jajka.
Przyrządzoną masą zalać biszkopty i tortownicę wstawić do lodówki. Kiedy masa
stężeje ułożyć na niej pokrojone banany i zalać dwoma rozpuszczonymi,
ostudzonymi galaretkami. Tortownicę z całą zawartością ponownie wstawić do
lodówki i bananowiec gotowy.
Hmm, w swojej kuchni nie używam mleka, śmietany...
OdpowiedzUsuńW tym przepisie zamiast mleka mogę użyć np. Amaretto.
Myślę, że będzie pyszne.
Serdecznie pozdrawiam:)
Myślę, że jest pyszne. Wolę jednak jeść niż robić niestety :(
OdpowiedzUsuń