Przepis dla osób nie stroniących od spożywania czosnku pod
każdą postacią.
Najpierw krótko o dobroczynnych właściwościach czosnku.
Myślę, że warto przypomnieć, że pełni on funkcję naturalnego antybiotyku
niszczącego bakterie chorobotwórcze, jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga
metabolizm tłuszczów.
Długotrwała obróbka termiczna pozbawia czosnek właściwości
bakteriobójczych, nie wstrzymuje jednak działania antyutleniającego i
grzybobójczego. Dlatego zastosowanie go, jako składnika do kotletów jest jak
najbardziej wskazane.
Składniki na kotlety:
500 g mielonego mięsa wołowego
10 ząbków czosnku
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1 jajko
sól, pieprz, olej (może być ryżowy lub wg uznania)
Wykonanie:
Mięso mielone wykładamy do miski, wbijamy do niego jajko.
Czosnek obieramy, kroimy każdy ząbek na trzy części i razem z ziarnem
słonecznika, solą i pieprzem dokładnie mieszamy z mięsem i jajkiem. Z tak
przygotowanej masy formujemy kotlety i smażymy je na patelni z rozgrzanym
olejem. Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i
wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 min.
W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy.
Składniki na sos
czosnkowy:
6-7 ząbków czosnku
1 gęsty jogurt naturalny (450g)
1 łyżka stołowa majonezu
3 łyżki drobno posiekanej natka pietruszki, koperku lub
szczypiorku
Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobniutko kroimy. Dodajemy do niego
połączony z majonezem jogurt, natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek.
Wszystko razem mieszamy i sos jest gotowy do polania kotletów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz