czwartek, 15 lutego 2018

Kotlety wołowe z czosnkiem i ziarnem słonecznika, podane z sosem czosnkowym.



Przepis dla osób nie stroniących od spożywania czosnku pod każdą postacią.

Najpierw krótko o dobroczynnych właściwościach czosnku. Myślę, że warto przypomnieć, że pełni on funkcję naturalnego antybiotyku niszczącego bakterie chorobotwórcze, jest silnym przeciwutleniaczem i wspomaga metabolizm tłuszczów.

Długotrwała obróbka termiczna pozbawia czosnek właściwości bakteriobójczych, nie wstrzymuje jednak działania antyutleniającego i grzybobójczego. Dlatego zastosowanie go, jako składnika do kotletów jest jak najbardziej wskazane.

Składniki na kotlety:
500 g mielonego mięsa wołowego
10 ząbków czosnku
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1 jajko
sól, pieprz, olej (może być ryżowy lub wg uznania)

Wykonanie:
Mięso mielone wykładamy do miski, wbijamy do niego jajko. Czosnek obieramy, kroimy każdy ząbek na trzy części i razem z ziarnem słonecznika, solą i pieprzem dokładnie mieszamy z mięsem i jajkiem. Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety i smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 min.

W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy.

Składniki na sos czosnkowy:
6-7 ząbków czosnku
1 gęsty jogurt naturalny (450g)
1 łyżka stołowa majonezu
3 łyżki drobno posiekanej natka pietruszki, koperku lub szczypiorku

Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobniutko kroimy. Dodajemy do niego połączony z majonezem jogurt, natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek. Wszystko razem mieszamy i sos jest gotowy do polania kotletów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz