wtorek, 6 marca 2018

Bananowiec, czyli smak bananów inaczej.



Odmiana smaku potrafi sprawić wiele przyjemności podniebieniu. Przypomniałam sobie o bananowcu i powiem, że to ciasto może zaspokoić potrzebę skosztowania bananów w innym wydaniu. Jak je przygotować?

Składniki:
1kg bananów
1 paczka okrągłych biszkoptów
1 masło
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 galaretki cytrynowe

Wykonanie:
Biszkopty zamoczyć w mleku i ułożyć na spód dużej tortownicy. 1 galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Żółtko, cukier i masło dokładnie razem zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodać letnią galaretkę i ponownie powoli miksować. Banany wyjąć ze skórki, pokroić w plastry, wymieszać delikatnie z masą i ubitym na sztywną pianę białkiem jajka. Przyrządzoną masą zalać biszkopty i tortownicę wstawić do lodówki. Kiedy masa stężeje ułożyć na niej pokrojone banany i zalać dwoma rozpuszczonymi, ostudzonymi galaretkami. Tortownicę z całą zawartością ponownie wstawić do lodówki i bananowiec gotowy. 

2 komentarze:

  1. Hmm, w swojej kuchni nie używam mleka, śmietany...
    W tym przepisie zamiast mleka mogę użyć np. Amaretto.
    Myślę, że będzie pyszne.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że jest pyszne. Wolę jednak jeść niż robić niestety :(

    OdpowiedzUsuń