Święta za pasem, więc dobrze jest mieć w zanadrzu jakiś
smakołyk. Proponuję pyszne ciasto, wygodne do przyrządzenia głównie z uwagi na
fakt, iż jest ono najlepsze na trzeci dzień po upieczeniu. Nie trzeba zatem
robić go na ostatnią chwilę, a to podczas przygotowań świątecznych duża zaleta
:)
Zatem podaję przepis na tzw. krówkę.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
10 dag masła
4 łyżki miodu
cukier waniliowy
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa I:
1/2 litra śmietany 30%
2 szt. "śmietan-fix" (nie jest konieczny)
Masa II:
puszka mleka skondensowanego gotowanego
20 dag orzechów włoskich lub płatków migdałowych
Wykonanie:
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie
wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych
tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego
piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Śmietanę ubić, a następnie można dodać "śmietan-fix" (nie jest to konieczne) i
wymieszać.
Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim
plackiem, lekko docisnąć.
Następnie mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi
orzechami lub płatkami migdałowymi wg uznania. Schłodzić w lodówce.
Basiu!
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt Wielkanocnych!
Już po Świętach ale ciasto zawsze się przyda. Na przykład na długi weekend. Pamiętam jak kolega na Mazurach w warunkach namiotowych zrobił krówki cukierki po prostu.
OdpowiedzUsuńSmacznego i dziękuję za przepis.