wtorek, 6 marca 2018

Ciasto krówka, doskonałe na świąteczny stół.



Święta za pasem, więc dobrze jest mieć w zanadrzu jakiś smakołyk. Proponuję pyszne ciasto, wygodne do przyrządzenia głównie z uwagi na fakt, iż jest ono najlepsze na trzeci dzień po upieczeniu. Nie trzeba zatem robić go na ostatnią chwilę, a to podczas przygotowań świątecznych duża zaleta :)
Zatem podaję przepis na tzw. krówkę.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
10 dag masła
4 łyżki miodu
cukier waniliowy
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masa I:
1/2 litra śmietany 30%
2 szt. "śmietan-fix" (nie jest konieczny)

Masa II:
puszka mleka skondensowanego gotowanego
20 dag orzechów włoskich lub płatków migdałowych

Wykonanie:
Składniki przeznaczone na ciasto połączyć, a następnie wyrobić ciasto i podzielić je na dwie części. Upiec osobno na wysmarowanych tłuszczem prostokątnych formach o wymiarach 25x36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić.
Śmietanę ubić, a następnie można dodać "śmietan-fix" (nie jest to konieczne) i wymieszać.
Na jeden placek wyłożyć ubitą śmietanę i przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Następnie mleko wyłożyć na ciasto i posypać pokrojonymi orzechami lub płatkami migdałowymi wg uznania. Schłodzić w lodówce.

2 komentarze:

  1. Basiu!
    Radosnych Świąt Wielkanocnych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już po Świętach ale ciasto zawsze się przyda. Na przykład na długi weekend. Pamiętam jak kolega na Mazurach w warunkach namiotowych zrobił krówki cukierki po prostu.
    Smacznego i dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń