"Lambada", czyli jak zrobić prosty w wykonaniu,
smaczny deser?
Na ciasto, które dziś proponuję można znaleźć w Internecie
różne przepisy. Mój przepis po zmodyfikowaniu jest prosty i nie wymaga dużego
nakładu pracy.
Są okazje, na które chciałoby się zrobić coś szybko, a
jednocześnie, żeby to, co zrobimy wyjątkowo smakowało naszym gościom. Poniżej
podaję przepis właśnie na coś takiego, przepis na ciasto bez pieczenia.
Składniki:
2 paczki okrągłych biszkoptów
1 szklanka mleka
2 l soku pomarańczowego (zazwyczaj używam firmy Hortex, ale może być też innej)
1/2 szklanki cukru
4 budynie waniliowe bez cukru
1/2 l śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1/4 gorzkiej czekolady lub gotowa posypka czekoladowa do
ciast
Wykonanie:
Blachę (o wym. 36x24x6) wykładamy zamoczonymi w mleku
biszkoptami. Następnie do garnka wlewamy 6 szklanek soku pomarańczowego,
dodajemy cukier, gotujemy. W międzyczasie resztę soku albo 1 szklankę (takiej
ilości używam, żeby masa była bardziej ścisła) przelewamy do litrowego naczynia
i dokładnie mieszamy z budyniem. Kiedy sok się zagotuje wlewamy do niego
przygotowany roztwór i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorącym
budyniem zalewamy ułożone na blasze biszkopty i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kiedy masa budyniowa jest już zimna, wyjmujemy schłodzoną w lodówce śmietanę,
dodajemy do niej cukier puder i miksujemy do uzyskania właściwej konsystencji
(w celu uzyskania szybszego efektu można dodać śmietan-fix albo rozpuszczoną w
gorącym mleku, wystudzoną żelatynę). Tak przygotowaną śmietanę rozprowadzamy
równomiernie na masie budyniowej, posypujemy startą na tarce czekoladą lub
gotową posypką, wstawiamy do lodówki i gotowe. Zapewniam, że ten deser zarówno
wam, jak i waszym gościom będzie dobrze smakował.
Jest tyle pyszności a ja nie mogę ich jeść.
OdpowiedzUsuńOkropność. Kolejne, domyślam się pyszne ciasto.
Serdecznie pozdrawiam:)