środa, 26 sierpnia 2020

Ogórki konserwowe

 

Ogórki konserwowe są bardzo lubiane przez moją rodzinę, dlatego dobrze jest je mieć w zanadrzu :) Przepis wg którego je robię jest wypróbowany i sprawdzony. A oto on:


 
Składniki: 

 - świeże ogórki, najlepsze nieduże

- korzeń marchewki

- korzeń pietruszki

- korzeń chrzanu

- czosnek

- gałązki kopru z koszyczkami nasion

- liść laurowy

- ziele angielskie

- pieprz czarny ziarnisty

- gorczyca

- sól, cukier, ocet 10%, woda

 

Przygotowanie zalewy:

Na 1 szklankę octu dajemy 5 szklanek przegotowanej, gorącej wody, 1/2 szklanki cukru, 2 i pół płaskich łyżek soli.

 

Wykonanie:

Ogórki należy namoczyć na godz. lub dwie w zimnej wodzie, żeby później nie wchłaniały zalewy i żeby łatwiej było je umyć. Po umyciu i odsączeniu z wody na durszlaku, ciasno układamy ogórki we wcześniej przygotowanych słoikach. Marchewkę, pietruszkę, chrzan czyścimy ze skórki, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na kawałki o długości 2-3 cm, czosnek obieramy, koper myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do każdego słoika z ogórkami wrzucamy po kawałku marchewki, pietruszki i chrzanu, dodajemy też ząbek czosnku, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu i gorczycy. Na wierzch układamy gałązkę kopru i zalewamy ogórki wcześniej przygotowaną zalewą. Osuszamy ręcznikiem brzegi słoików i dobrze zakręcamy, wstawiamy słoiki do garnka z wodą (woda musi zakrywać 3/4 wysokości słoików),  zakrywamy pokrywką, od czasu zagotowania wody pasteryzujemy nie dłużej niż 5 min. Po tym czasie wyjmujemy słoiki z garnka i ustawiamy na rozłożonym ręczniku do wystudzenia. Ogórki mogą być podawane jako przystawka, dodawane do sałatek, podawane do obiadu albo wykorzystane do robienia kolorowych kanapek. Wszystko wg potrzeb i uznania... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz