środa, 26 sierpnia 2020

Papryka konserwowa

 

Papryka konserwowa jest doskonała, jako przystawka. Sezon paprykowy w pełni, więc warto pomyśleć o wykorzystaniu go i włożeniu papryki w słoiki. Robię paprykę konserwowa wg następującego przepisu.

 


Składniki:

- papryka może być czerwona, żółta, pomarańczowa

- pieprz ziarnisty

- kolendra

- gorczyca

- ziele angielskie

- liść laurowy

- olej

- sól, cukier, ocet 10%, woda

 

Przygotowanie zalewy:

Na 1 szklankę octu dajemy 6-7 szklanek przegotowanej, gorącej wody, 1/2 szklanki cukru, 2 i pół płaskich łyżek soli.

 

Wykonanie:

Paprykę myjemy, oczyszczamy z ziaren, kroimy w paski i układamy w słoikach. Następnie do każdego ze słoików wrzucamy ząbek czosnku, liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy, kolendry i dodajemy po 2 łyżki oleju, zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą, zakręcamy słoiki, wstawiamy do garnka z wodą i pasteryzujemy 15 do 20 min. Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia i papryka gotowa.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz