poniedziałek, 19 lutego 2018

Gołąbki bez zawijania



Bardzo lubię gołąbki, ale to zawijanie w liście kapusty jest dla mnie irytujące. Znalazłam zatem alternatywę - gołąbki bez zawijania. Można je podawać z ziemniakami, kaszami lub jako samodzielne danie. Dobrze smakują z sosem pomidorowym, pieczarkowym lub czosnkowym. Jak je zrobić? Oto przepis.

Składniki:
1/2 niedużej główki białej kapusty
2 torebki ryżu
0,75kg mięsa mielonego z indyka
3 jajka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
mąka pszenna
olej (używam ryżowego)
pieprz, sól do smaku
bulion

Wykonanie:
Kapustę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka, zalać gotowaną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Ryż podobnie jak kapustę zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu przez około 15 min. Po wystudzeniu kapustę odsączoną z wody, ryż, mięso mielone, jajka, mąkę ziemniaczaną, przyprawy dokładnie wymieszać. Następnie formując z masy gołąbki, obtoczyć je w mące pszennej i układać na patelni z rozgrzanym olejem. Po zrumienieniu z jednej i drugiej strony przełożyć je do garnka, zalać wcześniej przygotowanym bulionem (robię go wykorzystując liście z selera i pora, które zalewam wodą i gotuję je z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiną ostrej papryki) i gotować na wolnym ogniu przez około 30 min.
  
W międzyczasie przygotowuję sos pomidorowy.

Składniki na sos:
1 puszka pomidorów lub słoiczek przecieru pomidorowego zrobionego ze świeżych pomidorów
200ml śmietany 18%
1 cebula
olej
sól, pieprz ziołowy, ostra papryka, drobno posiekana pietruszka, 1 łyżka mąki

Wykonanie sosu:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać pomidory, przyprawy i zagotować. Następnie wlać śmietanę rozmieszaną z wodą, mąką i ponownie zagotować. Na koniec dodać poszatkowaną nać pietruszki zamieszać i gotowe.

Tak przyrządzone gołąbki, ułożone na półmisku, polane sosem pomidorowym i posypane nacią pietruszki są gotowe do padania... :)

2 komentarze: