Bardzo lubię gołąbki, ale to zawijanie w liście kapusty jest
dla mnie irytujące. Znalazłam zatem alternatywę - gołąbki bez zawijania. Można
je podawać z ziemniakami, kaszami lub jako samodzielne danie. Dobrze smakują z
sosem pomidorowym, pieczarkowym lub czosnkowym. Jak je zrobić? Oto przepis.
Składniki:
1/2 niedużej główki białej kapusty
2 torebki ryżu
0,75kg mięsa mielonego z indyka
3 jajka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
mąka pszenna
olej (używam ryżowego)
pieprz, sól do smaku
bulion
Wykonanie:
Kapustę pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka, zalać
gotowaną wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Ryż podobnie jak kapustę
zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu przez około 15 min. Po wystudzeniu
kapustę odsączoną z wody, ryż, mięso mielone, jajka, mąkę ziemniaczaną,
przyprawy dokładnie wymieszać. Następnie formując z masy gołąbki, obtoczyć je w
mące pszennej i układać na patelni z rozgrzanym olejem. Po zrumienieniu z
jednej i drugiej strony przełożyć je do garnka, zalać wcześniej przygotowanym
bulionem (robię go wykorzystując liście z selera i pora, które zalewam wodą i
gotuję je z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiną ostrej papryki) i gotować na
wolnym ogniu przez około 30 min.
W międzyczasie przygotowuję sos pomidorowy.
Składniki na sos:
1 puszka pomidorów lub słoiczek przecieru pomidorowego
zrobionego ze świeżych pomidorów
200ml śmietany 18%
1 cebula
olej
sól, pieprz ziołowy, ostra papryka, drobno posiekana
pietruszka, 1 łyżka mąki
Wykonanie sosu:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju,
dodać pomidory, przyprawy i zagotować. Następnie wlać śmietanę rozmieszaną z
wodą, mąką i ponownie zagotować. Na koniec dodać poszatkowaną nać pietruszki
zamieszać i gotowe.
Tak przyrządzone gołąbki, ułożone na półmisku, polane sosem
pomidorowym i posypane nacią pietruszki są gotowe do padania... :)
To znam i robiłam :)
OdpowiedzUsuńTen przepis trochę zmodyfikowałam wg własnych preferencji.
Usuń